CyberTracker

In elke tak van sport heb je bepaalde trainingsmethodes. In de ‘sporenkunde’ is dat niet anders. Wij zijn beiden erg enthousiast over de CyberTracker-methode (CT). Het is wel een wat verwarrende term.

De methode is begin jaren negentig in zuidelijk Afrika ontwikkeld door Louis Liebenberg. Hij zag de cultuur van de Bosjesmannen langzaam verdwijnen en op die manier ook hun legendarische kennis van sporen. Omdat ze niet kunnen lezen en schrijven ontwierp hij software waarmee ze op een kleine handcomputer via icoontjes hun waarnemingen konden registreren: 3 giraffes; 1 vrouwtje, 2 kalven, enzovoort.
Op deze unieke manier konden Bosjesmannen ingezet worden om gebieden te monitoren en bleef tegelijk hun kennis bewaard. Deze gegevens werden vervolgens in een database opgenomen. Dat is de link met het vreemde woord ‘cyber’.

Daarnaast heeft Liebenberg de zogenaamde evaluations opgezet. De eerste werd in 1997 georganiseerd. Het is een manier om het niveau van de trackers te kunnen beoordelen. Kloppen de gegevens die worden doorgegeven? Op die manier kan aan de hand van de score bepaald worden wat het kennis niveau is van elke afzonderlijke tracker.
In de loop der jaren zijn er helaas heel wat ‘traditional master trackers’ overleden. Louis heeft het zijn missie gemaakt om hen te vinden, hun kennis te behouden en daarnaast jonge bosjesmannen op te leiden door middel van evaluations.

Advertenties